01.jpg

Glossomathia Lab

The Tetris Project

KANTZA_PALLINI_GREECE
2018

 
 
 
 

Το Glossomathia Lab είναι ένας πολυχώρος εκπαίδευσης. Έχει εμβαδόν 90,00τμ και αποτελείται από έναν ενιαίο ισόγειο χώρο, που διαχωρίζεται σε δύο επιμέρους με μετακινούμενα πάνελ, και πατάρι.
 
Η ιδιαιτερότητα κατά τη σύνθεση, ήταν ότι η μελέτη του χώρου και η διαμόρφωση της χρήσης του εξελίσσονταν παράλληλα. Κατανοώντας τις παιδαγωγικές μεθόδους της υπεύθυνης του χώρου, κ. Μαίρης Ντάβου, και της ομάδας της, δημιουργήθηκε ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενεί παράλληλα πολλές λειτουργίες και δραστηριότητες.
 
Μαθαίνεις καλύτερα όταν νιώθεις ότι "ανήκεις" στον χώρο. Βασική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου ο μαθητής δεν θα είναι παθητικός χρήστης και ακροατής, αλλά θα έχει πολλές επιλογές να τον χρησιμοποιεί ανάλογά με τις ανάγκες του και την προσωπικότητά του. Σχεδιάστηκε ένας ο χώρος που λειτουργεί σαν καμβάς για τα παιδιά, τα εμπνέει και τα ενθαρρύνει να παρέμβουν σε αυτόν και να δημιουργήσουν ελεύθερα ένα οικείο γι' αυτά περιβάλλον, επιλέγοντας ουσιαστικά τον τρόπο που θα μάθουν.
 
Η διδασκαλία γίνεται μέσω θεατρικού παιχνιδιού, μαγειρικής, ζωγραφικής και άλλων  καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Στο χώρο των 65,00τμ του ισογείου, τοποθετήθηκε η γωνιά του θεάτρου και του χορού με την σκηνή, η γωνιά της μαγειρικής, η εικαστική γωνιά και η βιβλιοθήκη. Τα κατακόρυφα πάνελ που διαχωρίζουν ή ενοποιούν τον χώρο αποτελούνται από ιστορίες και μαυροπίνακες, τα καθίσματα είναι κινητά, οι πίνακες είναι τροχήλατοι και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε γωνιά  του χώρου. Στην οροφή, οι μεταλλικές ράγες από όπου κρέμονται φωτιστικά, λειτουργούν και ως χώρος έκθεσης για τις δημιουργίες των μαθητών.
 
Όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν εκ νέου, αντικαθιστώντας το κλασικό μοτίβο της αίθουσας διδασκαλίας με την έδρα, τα θρανία και τον σταθερό πίνακα. Πηγή έμπνευσης ήταν το μοτίβο του παιχνιδιού tetris που αποτελείται από συνθέσεις τετραγώνων που σχηματίζουν διαφορετικές μορφές, καθώς και οι ιστορίες του μικρού πρίγκιπα και του τρυποκάρυδου. Η χρωματική παλέτα του χώρου αποτελείται από έντονα χρώματα σε λευκό φόντο.


Αρχιτεκτονική Μελέτη |  Επίβλεψη Κατασκευής: Τέσσερις Διαστάσεις | Άννα Μαρούλη - Ιωάννα Καζελίδου

Κατασκευή: Η ιδιοκτήτρια εταιρεία 

Χρόνος μελέτης: 2018

Χρόνος αποπεράτωσης: 2018

Φωτογράφος: Ανδρέας Αδαμόπουλος