05.jpg
Sand and Sea project

Το ξενοδοχείο Argo Boutique Hotel βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα της Νάξου, και είναι ένα από τα παλαιότερα τουριστικά καταλύματα του νησιού.

Η μελέτη αφορά τον πλήρη επανασχεδιασμό των δωματίων σε δύο από τα συνολικά πέντε κτίρια του συγκροτήματος με μία σειρά από σημαντικές επεμβάσεις. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν 14 νέα δωμάτια που καλύπτουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου ξενοδοχειακού καταλύματος. Επιπλέον, στο δώμα του κεντρικού κτιρίου δημιουργήθηκε χώρος χαλάρωσης με υδάτινο στοιχείο και lounge bar.

 

Οι νέοι χώροι εντάσσονται αρμονικά στην σχεδιαστική φιλοσοφία του υπάρχοντος κτιρίου και στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της περιοχής, αποδίδοντας ταυτόχρονα μια σύγχρονη ξεχωριστή ταυτότητα.

 

Στόχος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι ο επισκέπτης να αισθάνεται οικεία κατά την επιστροφή του στο δωμάτιο και να βιώνει μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία μέσω της διατήρησης της αίσθησης κάποιων χαρακτηριστικών στοιχείων του νησιού στο εσωτερικό των δωματίων. Τα στοιχεία αυτά είναι η άμμος, το νερό και το χρώμα της θάλασσας, οι καμπύλες και το λευκό των παραδοσιακών κτισμάτων. Επίσης, την μετάβαση από τον κλειστό και στενό χώρο στον ανοιχτό, την οποία συνάντα κάποιος όταν περπατά στα κυκλαδίτικα σοκάκια του κάστρου.

Ο ίδιος ο χώρος, το εσωτερικό περιβάλλον, συνδιαλέγεται με το εξωτερικό κάνοντας χρήση μορφολογικών αρχιτεκτονικών στοιχείων και υλικών.

 

Με δεδομένο το υφιστάμενο κέλυφος των κτιρίων, το ζητούμενο των νέων μεγαλύτερων δωματίων αποτέλεσε σχεδιαστική πρόκληση. Όλες οι εσωτερικές τοιχοποιίες καθαιρέθηκαν και τα δωμάτια επανασχεδιάστηκαν με σκοπό τη δημιουργία καθαρών και ενιαίων χώρων που δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη τυπολογία, αφού αναπτύσσονται σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο. Έτσι το κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό και μοναδικό.

 

Με γνώμονα την αίσθηση της ροής, τα βασικά υλικά που επιλέχθηκαν ήταν η πατητή τσιμεντοκονία και η χαλαζιακή άμμος. Τοποθετήθηκαν στα δάπεδα, στους τοίχους αλλά και στις οροφές, διαμορφώνοντας τους επιμέρους χώρους των δωματίων. Τα συγκεκριμένα υλικά χρησιμοποιήθηκαν ως αναφορά στις παραλίες του νησιού, τόσο για το χρώμα όσο και για την υφή τους. Η επιλογή των γυάλινων και σιδερένιων στοιχείων ενδυναμώνουν και συμπληρώνουν αυτήν την αίσθηση, αποτελώντας μια συνάντηση των παραδοσιακών τεχνοτροπιών με τα νέα υλικά.

 

Σχεδιάστηκαν καμπύλες γραμμές σε όλες τις διαστάσεις και τα επίπεδα.  Η χρήση της μισής καμάρας συναντάται σε κάθε δωμάτιο, αλλά και στις όψεις του κτιρίου, ως ένα σύγχρονο στοιχείο σχεδιαστικής παρέμβασης που θυμίζει τα παραδοσιακά  "βόλτα" - καμάρες του νησιού.

 

Το στοιχείο του νερού κυριαρχεί. Επιλέχθηκαν μπανιέρες ελεύθερης τοποθέτησης και σχεδιάστηκαν διάφανα μεγάλα douche και χτιστά υδρομασάζ, τα οποία τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία των δωματίων παίρνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Συγκεκριμένα, οι μπανιέρες είναι υπερυψωμένες και συχνά ‘προστατευμένες’ από μία καμπύλη. Το νερό δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως λειτουργικό μέσο καθαρισμού, αλλά ως στοιχείο ευεξίας, όπως στα ελληνικά ιαματικά λουτρά.

 

Ο σχεδιασμός του φωτισμού ακολουθεί και ενισχύει την φιλοσοφία της σύνθεσης. Οι κρυφοί φωτισμοί, που "ακολουθούν" τις καμπύλες, και ο σημειακός φωτισμός δημιουργούν ατμόσφαιρα στο χώρο. Τα κυκλικά φωτιστικά σε διαφορά μεγέθη, τοποθετημένα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου, αναφέρονται στον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό. Παράλληλα, ο γενικός φωτισμός των δωματίων είναι διακριτικός, στοχεύοντας σε ένα φωτεινό και ήρεμο εσωτερικό περιβάλλον.

© 2020 τέσσερις διαστάσεις