© 2019 τέσσερις διαστάσεις

mix and match project

Εσωτερική τμήματος κατοικίας στην Νέα Μάκρη

Ο χώρος που ανακαινίστηκε αποτελεί τμήμα μιας μονοκατοικίας. Πρόκειται για τον προσωπικό χώρο της ιδιοκτήτριας ο οποίος περιλαμβάνει  γραφείο, καθιστικό, υπνοδωμάτιο, γκαρνταρόμπα και ένα λουτρό. Το συνολικό τμήμα της κατοικίας έχει εμβαδόν  85,00τμ.

 

Κύριος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός κελύφους μέσα στην υπάρχουσα κατοικία. Περιλαμβάνει διαφορετικές λειτουργίες σε έναν ενιαίο χώρο που διαχωρίζεται με διάτρητα στοιχεία που δεν  απομονώνουν αλλά δημιουργούν μια ροή κίνησης. Οι επιμέρους χώροι είναι περισσότερο σημεία στάσης, "γωνιές" ενός ενιαίου συνόλου.

 

Καθώς πρόκειται για προσωπικό χώρο,  υπάρχουν αναφορές από τα μέρη που έχει ζήσει η ιδιοκτίτρια έπιπλα για να δημιουργηθεί εκ νέου το συναίσθημα του οικείου. Έτσι αναζητήθηκαν στοιχεία από την Γαλλική και την Αφρικάνικη τέχνη  προσαρμοσμένα στα χρώματα της παραλίας και το ελληνικό φως.

Η επιθυμία κατά την σύνθεση ήταν η συνάντηση αυτών στοιχείων  σε ένα νέο πλαίσιο που θα αποδίδει το αίσθημα του καινούργιου και της ανανέωσης σε ένα κλίμα ηρεμίας.

 

Το λευκό χρώμα στους τοίχους λειτουργεί ως φόντο για τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνται για να διαμορφώσουν τα σχήματα και τα μοτίβο. Τα γεωμετρικά σχήματα και οι απλές φόρμες των καινούργιων στοιχείων πλαισιώνουν τα κλασσικά έπιπλα που είναι αγαπημένα αντικείμενα της ιδιοκτήτριας και αποτελούν ένωση του παλιού με το καινούργιο.

 

Μέταλλο, ξύλο, μάρμαρο και λινά υφάσματα συνομιλούν στον χώρο. Όμοια σχήματα επαναλαμβάνονται με  διαφορετικά υλικά σε έπιπλα, διαχωριστικά πετάσματα και  φωτιστικά δημιουργώντας ένα κοινό παιχνίδι.

 

Το λουτρό είναι η "γωνιά" που αποτελεί ξεχωριστό κλειστό χώρο. Δημιουργήθηκε ένας σταθερός πυρήνας στο κέντρο όπου τοποθετήθηκε ο νιπτήρας και γύρω του οργανώθηκαν οι υπόλοιπες λειτουργίες. Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία διαφορετικές γωνιές δημιουργούν μια ροή κίνησής και σε αυτόν τον χώρο. Χρησιμοποιήθηκαν κοινά υλικά και μοτίβο με το μάρμαρο να κυριαρχεί.