_DSC1885.JPG
lighting design awards 2020

Bronze award κατηγορία Hospitality

Το γραφείο μας συμμετείχε στον διαγωνισμό  lighting design award 2020 με το έργο " ARGO BOUTIQUE HOTEL,  Sand and Sea Project". Μας απονεμήθηκε το βραβείο Bronze στην κατηγορία interior Hospitality.

Η απονομή των βραβείων έγινε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου. Η διοργάνωση των βραβείων έγινε από το περιοδικό Build της Boussias Communications, με την επιστημονική συνεργασία της archisearch.gr και την αιγίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.

Το έργο της αξιολόγησης ανέλαβε έγκριτη και ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εμπειρογνώμονες του κλάδου και εξειδικευμένοι ακαδημαϊκοί, ενώ το ρόλο του Προέδρου της κριτικής επιτροπής ανέλαβε ο καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κος Στέλιος Ζερεφός.

Χορηγοί επικοινωνίας των βραβείων είναι το portal Building Green και το Ellinikospiti.com – mustdesign.

Στο site των βραβείων www.lightingawards.gr θα δείτε των πίνακα νικητών καθώς και φωτογραφίες και δηλώσεις νικητών από την τελετή φωτογράφισης.

www.lightingawards.gr

Σχεδιασμός φωτισμού Sand and Sea Project

Ο σχεδιασμός φωτισμού ακολουθεί την φιλοσοφία της σύνθεσής και αναδεικνύει τα στοιχεία που έχουν πρωταρχικό ρόλο στο έργο, ικανοποιώντας παράλληλα τις γενικές και ειδικές ανάγκες που έχουν οι χώροι φιλοξενίας. 

Έχοντας ως γνώμονα το περιορισμένο φυσικό φως που εισέρχεται στα δωμάτια από τα μικρά κυκλαδίτικα ανοίγματα και στοχεύοντας σε ένα φωτεινό, ποιοτικό και ήρεμο εσωτερικό περιβάλλον φιλοξενίας, ο λειτουργικός-γενικός φωτισμός πραγματοποιήθηκε με σποτ οροφής για ένα πιο ομοιόμορφο και διακριτικό αποτέλεσμα στον χώρο όλες τις ώρες της ημέρας. Επιλέχθηκαν λαμπτήρες ζεστού λευκού χρώματος. Τα σπότ δημιουργούν αντανάκλαση στις λείες επιφάνειες της πατητής τσιμεντοκονίας και αναδεικνύουν το χρώμα και την υφή της χαλαζιακής άμμου. Το κάθε δωμάτιο αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο που διαχωρίζεται νοητά με την εναλλαγή των υλικών και της έντασης του φωτός στους επιμέρους χώρους, οι οποίοι είναι ο χώρος του κρεβατιού, του νερού (ελεύθερες και χτιστές μπανιέρες, ντουζ), του γραφείου, της ντουλάπας. Η εναλλαγή της φωτεινότητας αντιστοιχεί στην αίσθηση του περιπάτου ανάμεσα στα σοκάκια .

 

Οι καμπύλες και ιδιαίτερα η χαρακτηριστική "μισή καμπύλη", αναδεικνύονται με διαφορετικούς τρόπους. Τονίζεται η γραμμικότητα με την χρήση κρυφών φωτισμών που τις "ακολουθούν". Η  αίσθηση του κοίλου και της προστασίας αποδίδεται με την χρήση χωνευτών φωτιστικών  ή εξωτερικών σποτ μέσα στις καμπύλες. 

 

Επιλέχθηκαν  κυκλικά φωτιστικά έμμεσου φωτισμού σε διαφορά μεγέθη.  Τοποθετημένα άτακτα σε διάφορα σημεία του κάθε δωματίου, αναφέρονται στον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό.

 

Οι σκάλες φωτίστηκαν με χωνευτά σποτ, στα ρίχτια και στους πλαϊνούς κάθετους τοίχους ανά δύο ή τρία σκαλιά ώστε να φωτίσουν με μια φωτεινή δέσμη τα πατήματα και να δείξουν την κατακόρυφη κατεύθυνση της πορείας. Οι δέσμες αυτές δημιουργούν ένα παιχνίδι με φωτεινά σημεία κατά την ανάβαση. Ο φωτισμός αυτός παραπέμπει σε εξωτερικό φυσικό φωτισμό, όπου τα σκαλιά δεν  φωτίζονται πάντα ομοιόμορφα αλλά η ένταση εξαρτάται από την δέσμη φωτός που θα εισχωρήσει στην σκάλα.

 

Τέλος, χρησιμοποιήθηκαν κρεμαστά φωτιστικά πάνω από τα έπιπλα των γραφείων και σε πάγκους με σκοπό να φωτίσουν τις οριζόντιες αυτές επιφάνειες με έναν ξεχωριστό τρόπο. Αποτελούν συγχρόνως τα μοναδικά φωτιστικά σώματα που έχουν και διακοσμητικό ρόλο.

 

Το φωτιστικό αποτέλεσμα αποδίδεται σε δύο σενάρια φωτισμού και τον συνδυασμό τους. Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει τους κρυφούς φωτισμούς, τις απλίκες και τα κρεμαστά φώτα, και το αποτέλεσμα είναι πιο ατμοσφαιρικό. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τα σπότ οροφής και τις απλίκες των λουτρών και στοχεύει στον λειτουργικό φωτισμό που απαιτείται από τους εκάστοτε χώρους των δωματίων. Ο συνδυασμός των δύο σεναρίων προσφέρει ένα λειτουργικό αλλά παράλληλα και δραματικό αποτέλεσμα. Προσφέρει στον χρήστη συγχρόνως ποιοτική άνεση αλλά και μια ενδιαφέρουσα οπτική εμπειρία, που ακολουθεί την φιλοσοφία όλης της σύνθεσης του έργου.

 

Ο εξωτερικός φωτισμός αφορά τον φωτισμό του ήδη υπάρχοντος κελύφους. Ο στόχος στο σχεδιασμό ήταν η λιτή ανάδειξη της μορφής του κυκλαδίτικου κτίσματος. Στις όψεις τοποθετήθηκαν δύο είδη εξωτερικών φωτιστικών σωμάτων. Επιλέχθηκαν φώτα οροφής που φωτίζουν τις εσοχές - ημιυπαίθριους χώρους και απλίκες που φωτίζουν διακριτικά την εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου. Οι εξωτερικές σκάλες φωτίστηκαν με την ίδια λογική των εσωτερικών.

 

Όλοι οι λαμπτήρες που επιλέχθηκαν είναι τεχνολογίας led συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας του καταλύματος. H συντήρηση τους γίνεται μέσω εύκολης αλλαγής λαμπτήρων και μέσω θυρίδων πρόσβασης στο ηλεκτρολογικό υλικό.

 

Χρόνος μελέτης: 06/2019 εώς 11/2019

Χρόνος αποπεράτωσης: 06/2020

Φωτογράφος: Πέτρος Κονδύλης

© 2020 τέσσερις διαστάσεις