© 2019 τέσσερις διαστάσεις

πολύ-χώρος νέων ιδεών
"Glossomathia Lab"

the tetris project

 

Το "glossomathia Lab" είναι ένας πολυχώρος εκπαίδευσης. Ο χώρος έχει εμβαδόν 90,00τμ και αποτελείται από ενιαίο χώρο στο ισόγειο που διαχωρίζεται σε δύο χώρους με μετακινούμενα πάνελ και πατάρι.

Η ιδιαιτερότητα κατά τη σύνθεση ήταν ότι  η μελέτη του χώρου και η διαμόρφωση της χρήσης του, εξελίσσονταν παράλληλα. Κατανοώντας τις παιδαγωγικές μεθόδους της υπεύθυνης του χώρου κ. Μαίρης Ντάβου και της ομάδας της, προτείναμε έναν χώρο που θα μπορεί να έχει παράλληλα ποίκιλες λειτουργίες και να φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες.

Η διδασκαλία γίνεται μέσω θεατρικού παιχνιδιού, μαγειρικής, ζωγραφικής και άλλων  καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Στο χώρο των 65,00τμ του ισογείου, σχεδιάσαμε την γωνιά του θεάτρου και του χορού με την σκηνή, την γωνιά της μαγειρικής, την εικαστική γωνιά και την βιβλιοθήκη. Έτσι οι μαθητές του lab επιλέγουν τον τρόπο με τον οποίο θα μάθουν.

Πιστεύουμε ότι μαθαίνεις καλύτερα όταν νιώθεις ότι "ανήκεις" στον χώρο. Η βασική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου ο μαθητής δεν είναι παθητικός χρήστης και ακροατής, αλλά έχει πολλές επιλογές να τον χρησιμοποιεί ανάλογά με τις ανάγκες του και την προσωπικότητά του. Αυτό που ήταν περισσότερο σημαντικό κατά τον σχεδιασμό, είναι ο χώρος να λειτουργεί σαν καμβάς για τα παιδιά, να τα εμπνέει και να τα ενθαρρύνει να παρέμβουν σε αυτόν και να δημιουργήσουν ελεύθερα ένα οικείο γι' αυτά περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, τα πάνελ που διαχωρίζουν τον χώρο αποτελούνται και από μαυροπίνακες, τα καθίσματα κινούνται, οι πίνακες είναι τροχήλατοι για να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε γωνιά  του χώρου. Στην οροφή τοποθετήθηκαν μεταλλικές ράγες από όπου κρέμονται τα φωτιστικά, αλλά λειτουργούν και ως χώρος έκθεσης, καθώς σχεδιάστηκαν υποδοχές για να κρεμούν τα παιδιά τις δημιουργίες τους.

Όλα τα έπιπλα σχεδιάστηκαν εκ νέου αντικαθιστώντας το κλασικό μοτίβο της αίθουσας διδασκαλίας με την έδρα, τα θρανία και τον σταθερό πίνακα. Πηγή έμπνευσης ήταν το μοτίβο του παιχνιδιού tetris που αποτελείται από συνθέσεις τετραγώνων που σχηματίζουν διαφορετικές μορφές και οι ιστορίες του μικρού πρίγκιπα και του τρυποκάρυδου. Η χρωματική παλέτα του χώρου αποτελείται από έντονα χρώματα σε λευκό φόντο.